◉ Iluminat public
◉ Servicii de iluminat public Rupea
◉ Serviciul Public Rupea gestionează serviciile de iluminat public ale Orașului Rupea. Activitățile serviciului de iluminat public sunt următoarele:
◉ iluminatul stradal-rutier:
◉ iluminatul căilor de circulaţie rutieră;
◉ iluminatul din parcări;
◉ iluminatul din parcurile aflate în administrarea primăriei Rupea;
◉ iluminatul podurilor, trecerilor de pietoni, pasajelor, pasarelelor aflate în administrarea primăriei Rupea;
◉ iluminatul din cimitirele aflate în administrarea primăriei Rupea;
◉ iluminatul public al stadioanelor, bazelor, complexurilor sportive aflate în administrarea primăriei Rupea;
◉ iluminatul public exterior al clădirilor şi instituţiilor publice aflate în administrarea primăriei Rupea;
◉ iluminatul stradal-pietonal;
◉ iluminatul arhitectural, iluminatul clădirilor şi monumentelor aflate în administrarea primăriei.
◉ iluminatul ornamental;
◉ iluminatul ornamental-festiv.
◉ Iluminat Public
◉ Iluminatul public stradal se realizează pentru iluminatul căilor de circulație publică, străzi, trotuare, piețe, intersecții, parcări, treceri pietonale, poduri, pasaje, pasaje subterane.
◉ Iluminatul public se realizează prin selectarea celor mai adecvate tehnologii, cu respectarea normelor pentru serviciile de iluminat public stabilite de CIE.
◉ Alegerea surselor de lumină se face în funcție de eficacitatea luminoasă și de durata de funcționare a acestora, astfel încât costurile de exploatare să fie minime.
◉ În zonele urbane, iluminatul public se realizează pe stâlpi sau suspendat în axa drumului ori amplasat pe clădiri, cu acordul proprietarilor, dacă condițiile tehnice nu permit.
◉ În cvartale de locuințe și în parcuri, iluminatul public va fi realizat cu aparate de iluminat cu distribuție directă, semidirectă sau directă-indirectă, după caz.
◉ În cazul utilizării montajului subteran, pentru rețeaua de alimentare cu energie electrică, aparatele de iluminat montate pe stâlpi vor fi racordate la rețeaua de alimentare cu energie electrică în următoarele două moduri:
a) prin manșon de derivație, montat la baza fiecărui stâlp;
b) prin cleme de intrare-ieșire în nișa stâlpului sau cutie de intrare-ieșire, montată la baza fiecărui stâlp, prevăzându-se și asigurarea locală a derivației.
◉ Sistemul de iluminat public al căilor de circulație va fi realizat, exploatat și întreținut astfel încât să existe posibilitatea reglării nivelurilor, în trepte sau continuu, în funcție de variația intensității traficului rutier a iluminării sau luminanței, după caz, cu păstrarea uniformității acestora.
◉ În cazul reglajului în trepte, nivelul de iluminat sau luminanță, după caz, trebuie să poată fi redus sau ridicat la toți stâlpii simultan și în aceeași măsură prin conectare și deconectare comandată în trepte.
◉ Deziderate:
◉ Asigurarea calității si performantelor sistemelor de iluminat public, la nivelul Directivelor Uniunii Europene;
◉ Reducerea consumurilor specifice prin utilizarea unor componente si echipamente moderne si eficiente;
◉ Asigurarea unui iluminat stradal și pietonal adecvat necesităților de confort și securitate, individuală și colectivă;
◉ Monitorizarea indicatorilor de performanță a activității operatorului și participarea cetățenilor și a asociațiilor;
◉ Implementarea tehnologiei de iluminat cu LED ce contribuie semnificativ la îndeplinirea obiectivelor de creștere a eficienței energetice;
◉ Realizarea unui iluminat arhitectural, ornamental si ornamental-festiv care sa asigure punerea in valoare a edificiilor de importanta publica si culturala;
◉ Reducerea poluării luminoase prin orientarea echipamentelor de iluminat spre suprafața căi de circulație.